?????????????globalvillage-14
Olomouc – korunovační klenoty                                        EDISON

Ve školním roce 2015/16 byla vyhlášena dvě témata – 700. výročí narození Karla IV. a 70. výročí založení OSN.  Proto jsme zorganizovali několik akcí a aktivit věnovaných životu Karla IV. a zejména památkám UNESCO, neboť UNESCO je jednou z významných organizací OSN. Pokud se chcete stručně seznámit s tím, čemu jsme se jako přidružená škola UNESCO věnovali, přečtěte si následující přehled:

  1. Týden UNESCO

Týden UNESCO proběhl od 15. do 19.2.2016 a byl věnován těmto aktivitám:

  • Prezentace památek UNESCO – v hodinách cizích jazyků si žáci připravili pro své spolužáky prezentace o památkách UNESCO. Naše lektorka z USA seznámila žáky s přírodní rezervací Pueblo Mesa Verde. Památkám UNESCO se věnovali studenti také v rámci výuky předmětu Geografie.
  • V hodinách latinského jazyka se žáci zabývali překladem Vita Caroli.
  • Žáci nižšího gymnázia psali fiktivní dopis Karlu IV. V rámci českého jazyka a v hodinách výtvarného oboru se seznámili s pečetí Karla IV. a vytvářeli své vlastní výtvarné návrhy pečetě. Zúčastnili se rovněž celostátní výtvarné soutěže Karel IV. očima dětí.
  • Třída Sexta se zúčastnila workshopu o Karlu IV. v hodinách dějepisu.

soutez_karelivdopis-karlu-iv pecet-karlaiv
Soutěž                                                           Dopis Karlu IV.                                                Pečeť Karla IV.

  1. Projekt Edison – vysokoškoláci z Číny, Indonésie, Tchaj-wanu a Gruzie v hodinách angličtiny a ruštiny přiblížili našim studentům svou rodnou zem a mimo jiné i památky UNESCO.

edison-2016img_0322edison2012-1

  1. Projekt eTwinning – v rámci projektu „Lepší a tolerantnější svět“ naši studenti vytvářeli spolužákům z partnerské školy ve Francii anketní otázky týkající se UNICEF a společně jsme vyhodnocovali odpovědi.

dotaznik-o-unicef

  1. Zahraniční výjezdy – během zahraničních výjezdů žáci měli možnost poznat památky UNESCO v Barceloně, ve Vídni a ve francouzských městech Carcassonne a Štrasburk. V rámci výuky základů společenských věd studenti třetího ročníku a septimy měli možnost poznat hrůzy 2.světové války v polském Státním muzeu Osvětim-Březinka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barcelona

  1. Kulturně historická exkurze do Prahy – každoročně pořádáme několikadenní exkurzi za památkami Prahy. V září 2015 navíc studenti maturitních ročníků zhlédli výstavu věnovanou OSN.

vystava-osn-praha

  1. Výstava Korunovační klenoty v Olomouci – studenti 2.A navštívili výstavu věnovanou nejen korunovačním klenotům, ale i životu Karla IV. a památku UNESCO v Olomouci – Sloup Nejsvětější Trojice.

sloup-nejsvetejsi-trojice-olomouc

  1. Exkurze na Pálavu – v rámci výuky biologie se žáci prvního ročníku a kvinty seznámili s biosférickou rezervací UNESCO na Pálavě.

sdr

  1. Cyklistická vyjížďka do Kroměříže – letošní cyklistickou pouť jsme nesměřovali jako v předchozích letech na Velehrad, ale naším cílem se v květnu 2016 stala Květná zahrada v Kroměříži.

cyklisticka-vyjizdka-kromeriz

  1. Červnové akce – v rámci projektových dnů na konci školního roku se zájemci seznámili s Lednicko – valtickým areálem a geoparkem UNESCO Český ráj.

cesky-raj_cervnove-akce