V pátek 16. 6. proběhlo vyhlášení kreativní soutěže ČK UNESCO 2023 s názvem Poezie kolem mě, poezie ve mně! v Černínském paláci v Praze. Studentka Gymnázia Otrokovice Anna Matulová získala čestné uznání za výběr a přednes básně. Vyhlášení se také zúčastnila PaeDr. Marušáková, která vybírala básně pro soutěžící a studentka Jitka Poslušná, která získala umístění v recitační soutěži Ars Poetica.

Dumka

V pátek 16.6.2023 jsme se vypravily s paní učitelkou Marušákovou do Prahy na předávání cen UNESCO naší studentce Aničce Matulové do Černického paláce.
Naše cesta začala ráno, krátce před šestou, na otrokovickém nádraží. Okolo deváté jsme přijely do naší cílové destinace, do matičky Prahy. Od nádraží jsme prošly na Václavské náměstí, odkud jsme pokračovaly na Staroměstské náměstí a přes Karlův most jsme se dostaly na Malou stranu. Odtud jsme pokračovaly přes Pražský hrad k známé Loretě a k sídlu Ministerstva zahraničních věcí. V Černínském paláci jsme se usadily se spoustou dalších mladých nadaných lidí, kteří se též zapojili do soutěže organizace UNESCO s letošním tématem „Poezie kolem mě, poezie ve mně!“. Poté přišel předseda České komise pro UNESCO, profesor Stanislav Štech a tajemník České komise pro UNESCO František Med a celou akci zahájili. Anička dostala čestné uznání za svou recitaci, za což jí moc gratuluji. Po předávání cen jsme měli prohlídku Černínského paláce, díky které jsme se dostali i do známe koupelny bývalého ministra zahraničí Jana Masaryka, která měla hlavní roli v tom nešťastném incidentu, který je dodnes zahalen tajemstvím. Celý den jsme zakončily pozdním obědem a bohužel již bylo na čase vyrazit k domovu. Celý den jsme si všechny velmi užily a ještě dlouho budeme vzpomínat.

Jitka Poslušná, studentka kvinty