Skotsko, země mystiky a bohaté historie, se stalo cílem našeho osmidenního zájezdu, který pro nás uspořádala naše škola ve spolupráci s cestovní kanceláří PRO TRAVEL. 

Na úvod cesty nás přivítalo idylické městečko Arnhem v Nizozemsku, kterým protéká řeka Rýn a má velmi příjemnou atmosféru.V Nizozemsku jsme též navštívili historické město Naarden, známé svým impozantním vodním opevněním. Zdejší muzeum věnované J. A. Komenskému nám navíc připomnělo hluboké kulturní vazby mezi naší vlastí a Nizozemskem. 

Po dlouhé cestě trajektem nás přivítala nádherná skotská krajina. První den jsme navštívili Hadrianův Val, Melrose Abbey a Falkirk Wheel. Večer jsme dorazili do naší cílové destinace, jíž bylo hlavní město Edinburgh, kde si nás přebraly rodiny, u kterých jsme po dobu zájezdu měli bydlet. 

Edinburgh, hlavní město Skotska, byl pro nás vrcholem zájezdu. Jeho historické centrum, hrad na kopci a majestátní katedrála nám představily historii tohoto města. Kromě historie jsme si také užili moderního života v hlavní obchodní třídě Princes Street. Vidět, jak se v tomto městě snoubí moderní doba a historické památky, jsme mohli z Calton Hill, který se tyčil nad městem a poskytoval nám tak nádherný výhled. 

Nezapomenutelný byl i výlet na hrad Alnwick, známý z filmového zpracování příběhu o mladém čaroději Harrym Potterovi. Všichni jsme znali místa, kde se točily některé scény, a tak pro nás byla návštěva této památky o to zajímavější. 

Zájezd byl nejen objevováním historických památek a cizí kultury, ale i příležitostí k utužení našich přátelských vztahů a vytvoření jedinečných vzpomínek. 

 Eliška Šulajová, septima

Foto ze zájezdu si můžete prohlédnout ZDE